Гледай
на живо

Горбачов призова Германия да се върне към идеята за общ европейски дом

"Германия и Русия са исторически дълбоко свързани“

Бившият съветски президент Михаил Горбачов и парламентаристите от Социалдемократическата партия на Германия обсъдиха перспективите за развитие на отношенията между Русия и Германия по време на среща в Москва. Бившият съветски лидер призова за връщане към изпълнението на идеите за общ европейски дом.
"В началото на срещата гостите изразиха дълбоки съболезнования относно трагичните последици от експлозията в метрото на Санкт Петербург. Бяха повдигнати въпроси, свързани с развитието на отношенията между Русия и Германия, Русия и ЕС, сочи изявление, публикувано на сайта на Фондация "Горбачов".
Германските участници посочиха, че е добре Германия да си спомни и да даде висока оценка за ролята на Горбачов в обединяването на страната. Политиците изразиха надежда, че властта "ще се вслуша относно необходимостта от засилване и развитие на приятелските отношения между нашите страни".
Бившият съветски лидер, от своя страна, отбеляза, че "Германия и Русия са исторически дълбоко свързани, преминали са през изпитанието на войната и в края на ХХ век са постигнали разбирателство и сътрудничество.