София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Горбачов призова Германия да се върне към идеята за общ европейски дом

"Германия и Русия са исторически дълбоко свързани“

7 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Бившият съветски президент Михаил Горбачов и парламентаристите от Социалдемократическата партия на Германия обсъдиха перспективите за развитие на отношенията между Русия и Германия по време на среща в Москва. Бившият съветски лидер призова за връщане към изпълнението на идеите за общ европейски дом.
"В началото на срещата гостите изразиха дълбоки съболезнования относно трагичните последици от експлозията в метрото на Санкт Петербург. Бяха повдигнати въпроси, свързани с развитието на отношенията между Русия и Германия, Русия и ЕС, сочи изявление, публикувано на сайта на Фондация "Горбачов".
Германските участници посочиха, че е добре Германия да си спомни и да даде висока оценка за ролята на Горбачов в обединяването на страната. Политиците изразиха надежда, че властта "ще се вслуша относно необходимостта от засилване и развитие на приятелските отношения между нашите страни".
Бившият съветски лидер, от своя страна, отбеляза, че "Германия и Русия са исторически дълбоко свързани, преминали са през изпитанието на войната и в края на ХХ век са постигнали разбирателство и сътрудничество.