София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горбачов: САЩ и Русия са застанали на опасно кръстовище

"Русия и Съединените щати трябва да установят стратегически диалог"

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бившият съветски президент Михаил Горбачов заяви, че Русия и Съединените щати трябва да установят стратегически диалог, защото ядреното възпиране не защитава света, а го поставя в опасност.
"Днес Съединените щати и Русия са на опасно кръстовище. Те трябва да спрат и да мислят. Ветераните от Студената война вече са говорили. Сега е моментът да действат лидерите на нашите страни", коментира Горбачов пред The Wall Street Journal.
Бившият съветски лидер цитира бившия държавен секретар на САЩ Джордж Шулц, бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Пери и бившия американски сенатор Самуел Нън, които заявиха, че "възпирането не може да защити света от ядрена грешка или ядрен тероризъм" в отсъствието на устойчив диалог с Вашингтон.
Горбачов сравнява ядрените оръжия с пистолет, висящ на стената в изпълнение на непознато лице, чиито намерения не знаем.
Ядрените оръжия могат да бъдат използвани при технически проблеми, човешки фактори или компютърни грешки. Последното ме притеснява най-много. Компютърните технологии се използват навсякъде. А колко пъти компютрите и електрониката са се провалили в авиацията, индустрията, различните системи за контрол, добавя Горбачов.
Горбачов многократно се е застъпвал за установяването на стратегически диалог между Русия и САЩ. Той също така критикува решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за междинни и по-къси ракети, като отбеляза, че това се дължи на желанието да се получи абсолютното военно превъзходство и да се диктува волята му към света.