София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горбачов: САЩ се стремят към абсолютно военно превъзходство

Русия и САЩ трябва да възобновят диалога по въпросите на ядрените оръжия

4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Бившият лидер на СССР Михаил Горбачов счита, че чрез излизането от системата от договори за съкращаване и контрол на ядрените въоръжения САЩ се стремят към едностранно военно превъзходство. Според Горбачов тази цел е опасна и недостижима. Той заяви това в интервю пред японския вестник Asahi, цитирано от ТАСС.

„Причината САЩ да се оттеглят от договорите се крие в желанието им да се освободят от всякакви ограничения във военната сфера и за абсолютно военно превъзходство. В съвременния свят обаче хегемонията на една сила е невъзможна. Ако има нестабилност в сферата на обезпечаването на сигурността, то в резултат от нова надпревара във въоръжаването цялата световна политика ще се потопи в анархия и непредсказуемост. Това ще навреди на сигурността на всички страни, включително и на САЩ“, обясни Горбачов.

Според него Русия и Съединените щати трябва да възобновят диалога по въпросите на ядрените оръжия и да се насочат към свят без ядрени оръжия.

По-рано бившият президент на СССР в интервю за CNN изрази надеждата си за запазването на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) между Руската Федерация и САЩ, отбелязва още агенция "Фокус".