Гледай
на живо

Госпожа Стихийно бедствие празнува 96 години

Можело е да стане археолог

Госпожа Стихийно бедствие празнува 96 години Емблемата на българския театър и кино Стоянка Мутафова навършва на 2-и февруари 96 години. Играла в ... thumbnail text
Емблемата на българския театър и кино Стоянка Мутафова навършва на 2-и февруари 96 години. Играла в над деветдесет театрални  постановки и десетки от най-добрите български филми, Мутафова става популярна с незабравимите си роли в „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и много  други.
 
Ролята, в която продължава да играе и в момента е тази на Малу в постановката „Столетие мое“ в Сатиричен театър  „Алеко Константинов“. Заради неуморимата си енергия и желание да продължава да вдъхновява и на тази възраст от сцената, миналата година тя беше номинирана за рекордите на „Гинес“ за най-възрастен играещ актьор. По повод на номинацията тогава голямата Стоянка заяви „Не искам да обиждам „Гинес“, ама чак толкова много да съм се развълнувала, не съм. 
 
Пиесата на живота си пък сама определи като лудория, макар да обясни, че в живота никога не играе роля.
Малко известен факт е, че рожденото име на актрисата е Стояна, но сгрешен театрален афиш я прави известна като Стоянка Мутафова.
 
Омъжвала се е три пъти, като любовта на живота й остава актьорът Нейчо Попов, когото губи, когото губи, когато е едва 50-годишна и оттогава тя остава вярна на спомена за тази любов.
 
Мечтата на бащата на актрисата е била тя да стане археолог, но съдбата има различно мнение по въпроса.
„Баща ми казваше:„Да знаеш, че ще се почувстваш повече, отколкото като артистка.“ Като артист човек може да има и неудачи, то и в археологията може да имаш, но то е друго нещо. Търсиш, разкриваш, откриваш, създаваш. Това да откриеш ти цял един свят, малко ли е?“ - пита риторично голямата актриса, помогнала на хиляди зрители да открият нови светове, сприятелявайки ги с героините си от екрана и сцената.