София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Готвят се нови ограничения за шофьорските книжки

Отнасят се за хора със здравословни проблеми

6 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

Хора, които имат проблеми с кръвното налягане, може да се окажат без право да управляват автомобил. Това се предвижда с изменения в в Наредбата за изискванията за физическа годност на водачите на моторни превозни средства, публикувани за обществено обсъждане.

Ограниченията може да засегнат хора, които не се лекуват, както и претърпели инсулт или инфаркт. Такива шофьори ще получават книжки само след обстоен лекарски преглед и положително становище от лекарите.

Диабетно болните ще могат да управляват моторно превозно средство, само ако медицинските прегледи гарантират посредством удостоверение от ендокринолог, че състоянието им позволява шофиране. Няма да се издават и подновяват шофьорски книжки на диабетици, които получават хипогликемии, изразяващи се в сериозно понижение на кръвната захар.

Предвижда се и забраняване на шофирането на хора с тежки сърдечни операции, на които са имплантирани медицински устройства, вкючително и изкуствено сърце. На оперираните след инсулт и с изкуствена сърдечна клапа ще се издават шофорски книжки, но след обстоен преглед от лекарска комисия.

Ако промените бъдат одобрени, ще влязат в сила от 2018 година.