София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гражданска победа: Строежът на "Златен век" спира

Властта обеща: 34-етажната мечта на "Артекс" няма да се реализира

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Строежът на небостъргача "Златен век" спира - този път наистина, това стана ясно след среща на премиера Борисов с протестиращите. 
 
На съвещанието в Министерски съвет присъстваха и министъра на Регионалното развитие и благоустройството  Петя Аврамова, столичния кмет Йорданка  Фандъкова, главният архитект на София Здравко Здравков и представители на Дирекция за национален строителен контрол. Всички те бяха категорични след края на обсъжданията, че проектът за 34-етажния "Златен век" ще си остане само инвеститорска мечта.
 
Така, окончателно строежът на небостъргача се очаква да спре на 18-ти април, този път с мотиви, че от разрешителното на инвеститора е изтекло, още в края на 2017-та година. Какво следва обаче оттук-нататък?
 
"Всичко, което е построено след изтичането на строителното разрешение ще бъде съборено.", обясни Никола Вапцаров от ИК "Лозенец" и допълни, че това на практика означава, че около осем от общо построените 18 етажа към момента следва да бъдат бутнати.
 
Воислав Тодоров, също лидер на гражданското недоволство в квартала , пък обяви, че засега отлагат протестите си за седмица, за да видят какво ще се случи след връчването на този акт на ДНСК и дали исканията им ще бъдат действително удовлетворени.
 
Малко след обещанието на премиера и на всички други, компетентни по въпроса, държани институции за спирането на сградата, стана ясно, че от фирма "Артекс" също са поискали да се срещнат с Бойко Борисов.