София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГРАЖДАНСКА ЗАЩИТА ЩЕ ПОМАГА НА ХОРАТА, ОСТАНАЛИ В СИРИЯ

ГРАЖДАНИТЕ ЩЕ БЪДАТ ИЗВЕСТЯВАНИ ЗА ВЪЗДУШНИ АТАКИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Гражданска защита ще указва помощ на хората, решили да не напускат домовете си в Сирия. Организацията е позиционирана в град Рейханли и е съставена изцяло от доброволци. Доброволческата организация е създадена преди две години, като отскоро гражданите на страната се известяват и за предстоящи въздушни атаки.
В началото при създаването на гражданската защита в нея са работили не повече от 75 спасители. Към момента тяхната бройка е над 2700, който покриват осем области в Сирия. Един от доброволците обяснява, че спасителните екипи са съставени от по осем души. Четирима се грижат са търсенето и изваждането на хора, двама лекари, шофьор и специалист по химическите оръжия. Всички членове на организацията са преминали обучени за спасителни акции. Местните ги наричат „белите каски“. Сред доброволците участват хора с всякави възрасти и професии. До момента няколко хиляди са извадени от руините на Сирия, благодарени на тяхната дейност.