София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гран При за проф. Александър Янков на Националните правосъдни награди

Шестите Национални правосъдни награди ще се проведат на 24-ти ноември от 20:00 часа

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Тази година Гран При на Националните правосъдни награди ще отиде при проф.д-р Александър Янков. 94-годишният юрист е бил зам.председател на международния съд в Хага, дългогодишен съдия към Международния морски трибунал към ООН и единственият българин - президент на Световната организация по международно право. Наградата ще му връчи миналогодишния носител на престижната награда проф. Васил Мръчков.

Шестите Национални награди за правосъдие ще се проведат като изискана гала-вечеря в хотел Маринела на 24-ти ноември от 20:00 часа. По традиция събитието е благотворително, в подкрепа на болни от церебрална парализа деца. В тяхна помощ ще се разиграе търг с картини на известни художници и томбола. Водещи на вечерта ще са певицата Боряна Баташова и юристът Юлиян Демирев. За доброто настоение на гостите ще се погрижи изпълнителката Цвети Радойчева.

С дизайнерски статуетки Темида, изработени от скулптура Боби Бондиков, ще бъдат отличени най-добрите през годината Адвокат, Съдия, Прокурор, Нотариус, Синдик, ЧСИ, Млад юрист, Кантора, Медиатор.

Победителите се избират от медийно и професионално жури, с председатели проф. Огнян Герджиков, проф. Сашо Пенов и адвокат Владимир Дончев.

Официален гост на церемонията ще бъде г-н Мартен Прадел - директор към Международния адвокатски съюз, който пристига специално за най-престижното събитие в юридическата гилдия.

Националните правосъдни награди се раждат през 2013-та година по идея на Балканска медийна Асоциация и Софийска Адвокатска колегия (ръководството с председател Петър Китанов), за повдигане имиджа на адвокатурата пред обществото.

Събитието се осъществава с подкрепата на адвокатските колегии от цялата страна, Нотариалната камара, Българска съдийска Асоциация, Асоциация на медиаторите в България, Асоциация на жените-адвокати, Асоциацията на синдиците и други.