София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гребеца остава зад решетките

Съдът отхвърли молбата му за условно предсрочно освобождаване

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Софийски градски съд остави без уважение молбата за условно предсрочно освобождаване на Любомир Димитров-Гребеца от бандата за отвличания „Наглите“.
Припомняме, че Гребеца е с влязла 10-годишна присъда за участие в 9 от общо 12 отвличания, извършени от групата.
Той изтърпява наказанието си от 2009-та година насам в затворническото общежитие в Казичене. От присъдата към настоящия момент му остават за излежаване още 10 месеца, тъй като по време на престоя си в Казичене е работил, което води до намаляване на наказанието. Освен по това дело обаче, Димитров е подсъдим и по друго за убийството на двама от членовете на "Наглите", чиито трупове бяха намерени заровени в Плана планина. Второто дело обаче е в монго ранен етап, а присъдата по първото изтича. Бременност на една от съдебните заседателки, пък може да доведе до осуетяването му и започването му отначало. Опасността, според запознати, се крие в това, че ако той излезе на свобода преди има определена мярка по второто дело, има реална опасност да избяга.
В настоящото заседание молбата за предсрочно освобождаване беше отхвърлена, породи факта, че предишната такава е разгледана на 1-и юни 2017 г., когато отново не е уважена. Оттогава са минали по-малко от определените от закона 6 месеца, така че искането му е процесуално недопустимо.
В съда Гребеца заяви, че няма адвокат и не е получил призовка, което му е попречило да се запознае с молбата, която сам е подал. Съдът не взе под внимание тези му думи предвид доказателствата за надлежно призоваване.
Нова молба за предсрочно освобождаване може да бъде разгледана не по-рано от 6 месеца.