София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грег Хендс: България им важна роля в Брекзит

Той подчерта важността на споразумението за свободна търговия с ЕС

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

България е много важна страна в Брекзит. Първо, защото България е председател на Съвета на Европейския съюз, когато се договарят търговските отношения в съюза. Второ, Обединеното кралство е 8-ият по големина търговски партньор на България, затова страната ви ще играе голяма роля в процеса“, това каза пред БНТ британският министър на търговията Грег Хендс

Той подчерта, че преговорите за Брекзит са между Европейската комисия и Великобритания, но е важно да се чуе и гласът на страните членки.

По думите на Хендс, не е основателно да се твърди, че Обединеното кралство договаря само това, което му е изгодно. „Имаме ясна позиция - напускаме единния пазар и митническия съюз“, подчерта той.

Британският министър е категоричен, че ЕС се радва на по-голям износ от колкото внос от Великобритания и  затова постигане на споразумение за свободна търговия е в полза и на двете страни.

„Свикването на референдума за напускане на Великобритания от ЕС беше правилно решение. Хората трябваше да решат дали искат да са част от съюза. Трябва да вървим напред и да постигнем всеобхватно споразумение за сътрудничество с ЕС“, заключи Грег Хендс.