София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грета Тунберг - поканена да говори пред руската Държавна дума

"Като представители на младото поколение, не трябва да мълчим“

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Депутатът от Държавната дума, първи заместник-председател на комисията по природни ресурси, имоти и поземлени отношения в Руската федерация Василий Власов покани шведската екоактивистка Грета Тунберг да говори в долната камара на руския парламент.
Той предаде съответното писмо до посолството на Швеция в Русия. В него Власов подчертава, че той е най-младият руски заместник и изрази възхищение от силата на волята и енергията, с която момичето се бори, за да спаси планетата.
Той също така отбеляза, че руската младеж е загрижена за глобалните екологични проблеми и възрастните политици не винаги могат да намерят компромис по „жизненоважни проблеми“.
"Ние, като представители на младото поколение, не трябва да мълчим, когато става въпрос за нашето бъдеще и няма да позволим да бъдем обречени на изчезване", се казва в съобщението, копие от което е предоставено на РИА Новости.
Освен това политикът изпрати писмо до посланика на Швеция в Русия Малена Мард. "Поради липсата на информация за точното място на пребиваване на Тинтин Елеонора Ерман Тунберг Ви моля да съдействате за прехвърлянето и превода на съдържанието на приложеното писмо до нея", обясни той.