Гледай
на живо
Vox Populi

Грета Тунберг пред ООН: Вие откраднахте мечтите и детството ми

Екоактивистката с гневно обръщение към световните лидери

Шведската тийнейджърка и природозащитничка Грета Тунберг откри срещата на високо равнище на ООН по въпросите на климата с гневно обръщение към световните лидери за провала им в предприемането на строги мерки по отношение на промените на климата. "Как смеете?", заяви тя.

Дни, след като милиони млади хора превзеха улиците по цял свят с искане за незабавни действия за климатичните промени, лидерите, които се събраха за 74-ата Годишно събрание на Обединените нации, трябваше да се опитат да внесат нов импулс в сриващите се усилия за ограничаване на въглеродните емисии, пише "Ройтерс".

Видимо развълнувана, Тунберг отправи остри забележки на откриването на срещата на върха, за това, че поколенията, замърсили най-много, са натоварили нея и нейното поколения с огромните последствия от промяната на климата.

"Всичко това е грешно. Не би трябвало да съм тук. Трябва да съм обратно в училище от другата страна на океана, но вие продължавате да идвате при нас младите хора за надежда. Как смеете", каза тя и допълни: "Откраднахте мечтите ми и детството ми с празните си думи."