София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грета Тунберг ще отплава за Ню Йорк

Ще присъства на срещата за климата на ООН

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Младата шведска активистка Грета Тунберг ще присъства на срещата на върха на ООН, посветена на климата, сподели самата тя в социалните мрежи. Това ще се случи благодарение на предложението на Пиер Казираги, внукът на принца на Монако, да отплават заедно към Ню Йорк с кралския кораб „Malizia II“.

Грета Тунберг се отказа от самолетите като средство за транспорт, поради високото ниво на парникови газове, което остава в атмосферата след полетите. Младата екоактивистка предпочита да използва по-щадящи околната среда средства за транспорт, като такъв пример дава и на своите връстници.Това бе причината нейното присъствие на срещата на ООН да бъде под въпрос, но след поканата да пътува на борда на „Malizia II“, Грета уведоми своите последователи, че през септември ще защити позициите си в САЩ.

Плавателният съд, който е собственост на Пиер Казираги, е оборудван със слънчеви панели и подводни турбини за генериране на електричество без въглерод. Кралският наследник също демонстрира ангажираност към проблемите, свързани с околната среда и ще вземе участие в пътешествието.

След участието си на срещата на върха на ООН, тийнейджърката ще се отправи към столицата на Чили – Сантяго, където ще присъства на още събития, свързани с борбата с климатичните промени.