Гледай
на живо

Грипна епидемия в 3 области

В още 11 заболеваемостта е висока

Грипна епидемия в 3 области В Пернишка и Пазарджишка област е обявена грипна епидемия, а от понеделник ще бъде обявена и в Благо... thumbnail text

В Пернишка и Пазарджишка област е обявена грипна епидемия, а от понеделник ще бъде обявена и в Благоевградска. В тези области заболеваемостта е над 300 души на 10 000.

Близо до тези стойности са болните от грип в още 11 области - Видин, София-град, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Разград и Силистра.

При обявена грипна епидемия се спират плановите операции и свижданията в болниците, както и детските и женските консултации и профилактичните прегледи.

Грипна ваканция се обявява от регионалните управления по образование при отчетени отсъстващи по болест 30% от посещаващите училища или детски заведения.

Според на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев грипна епидемия се обявява при 280-300 заболели на 10 000 души, но при определни обстоятелства властите могат да я обявят и при по-ниски стойности.