София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипна епидемия в Пазарджик до края на седмицата

Учениците в Пернишко още два дни ваканция

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Удължават грипната ваканция за учениците Пернишка област. За неучебни дни Регионалното управление по образованието обяви и 18 и 19 януари - четвъртък и петък.

В цялата област Перник на 12 януари бе обявена грипна епидемия.

Д-р Ангел Кунчев съобщи, че вероятно в Пазарджик до края на седмицата също ще бъде обявена епидемия от грип. Заболеваемостта там е над 300 на 10 хил. души.

Грипната епидемия се обявява заради достигане на епидемични стойности на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания, както и заради наличието на серологични данни за циркулация на грипни вируси тип А и тип Б и на основание на чл.63, ал.2 от Закон за здравето.

„Прогнози избягваме да правим, тъй като при грипа винаги може да има изненади. Изненада е и щамовият състав тази година – винаги сме имали грипни епидемии, причинени от А вируси, тази година, поне засега, 80% положителните проби са за Б Ямагата. Очаквахме по-скоро паралелна циркулация, но все пак А да е основният“, каза пред бТВ д-р Кунчев.

Той подчерта, че при вирусна инфекция не трябва да се прибявгва до антибиотик, тъй като освен, че няма да помогне, по-скоро ще навреди.