София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Грипът ще ни атакува най-сериозно през януари

Българинът остава резервиран по отношение на ваксините

5 годиниЗдраве 8 Боряна Райчева

Най-сериозна опасност от грипно заболяване ще има през идващия  месец януари, това заяви пред "Нова телевизия" директорът на Центъра по заразни и паразитни болести Тодовр Кантаржиев.
 
На този фон статистиките показват, че българинът остава недоверчив спрямо ваксините. През 2018 г. едва 0,02% от хората, живеещи у нас са се ваксинирали,  това показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи.
 
Според проучване на "Евростат" пък за 2016-та година, едва 0.2 % от хората над 65 години в България са си сложили противогрипна ваксина. 
Сравнителният анализ с живеещите във Великобритания, например, показва, че там 70% от възрастните хора са прибегнали до този метод на защита от заболяване. В Холандия броят е  68%, в Италия и Германия – 60%. 
В същото време, България  е с най-висок дял на лекувани от респираторни заболявания  - 3 000 на всеки 100 000 души. С най-нисък са Гърция и Португалия - 500 на 100 000 души. 
 
Кантарджиев коментира каква е ползата от поставянето на противогрипните ваксини.
 
Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести беше категоричен обаче, че никоя ваксина не гарантира 100% защита срещу инфекциозни  заболявания.
 
Професор Кантарджиев коментира и митовете около ваксините, разпространени от противниците им. По думите на специалиста,  твърденията, че ваксините съдържат опасни вещества като живак  в големи  количества не отговарят на истината и ползите, които този метод на превенция осигуряват надхвърлят евентуалните вреди.