София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Грипът ще се забави

Сега е моментът за ваксиниране, съветва проф. Кантарджиев

5 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Докато цяла Европа е пламнала от морбили, при нас епидемия няма. 2017 г. при взрив на морбили, можахме да го ликвидираме, а неваксинирани чужденци внасят заразата у нас, но до епидемия не се стига, именно заради ваксинирането. Така Директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира проучването на ЕС, според което България е страната с най-голямо недоверие към ваксинирането и е на предпоследно място в доверието към ефикасността на ваксините.

На въпрос опасни ли са ваксините, той категорично отрече. „Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна“, обясни проф. Кантарджиев.

Той отбеляза, че някои ваксини се поставят еднократно и пазят човек през целия му живот, но не така стои въпросът с противогрипните ваксини. Те се поставят всяка година и при тях няма гаранция, че човек няма да се разболее, но ще изкара вируса по-леко.

Проф. Кантарджиев посочи, че тази година грипната епидемия ще се забави и пикът на грипни заболявания ще бъде обичайно през януари и началото на февруари. „Сега е моментът да се ваксинираме, защото образованият човек знае, че 21 дена след поставянето на ваксината, организмът му е готов със защитата срещу инфекцията“, каза експертът.

На хората, които продължават да се съмняват в ефикасността на ваксините, проф. Кантарджиев каза, че именно ваксините са тези, които предпазват нацията от епидемии от тежки заболявания.