София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гръцката православна църква се скара на българската

Заради Охридската архиепископия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Гръцката православна църква призова българската да не се меси в делата сръбската. В официално съобщение на сайта на Светия синод на гръцката църква се изразява загриженост по повод на решението на Синода в София да се застъпи за възстановяване на каноничния статут на Охридската архиепископия.

"Светият синод (на църквата на Гърция) изразява загриженост поради намесата с това решение на Българската православна църква в юрисдикцията на друга православна църква, а именно на сръбската... стъпка, противна на светите канони, които предвиждат водеща роля на Вселенската патриаршия", се казва в съобщението на гръцките духовници.

 Според него действията на българската църква може да дадат начало на "неприятни събития" и да не се пристъпва към изпълнение на "решението на сестринската Българска православна църква."

За православния свят македонската църква, обявила автокефалност през 1967 г., е в разкол със сръбската и въпросът се счита за вътрешен проблем на сръбската институция.