София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гръцките плажове – опасни за туристите

Рекорден брой удавени през последните две години

5 годиниИнциденти 35 Боряна Райчева

През първите 23 дни на юни в Гърция са регистрирани 23 случая на удавяне, сочат данни на гръцката национална организация за обществено здраве. Страната е на шесто място сред страните-членки на ЕС и в световен мащаб, 39-та сред 116 държави по смъртни случаи в следствие на удавяне, съобщава МВР от Атина.
Миналата година са загинали 413 души, което е цифра по-висока от тази през 2017 г., когато бяха регистрирани 357 удавници. Според данните на общественото здравеопазване 67 процента от удавяне са били през летните месеци, юли и август, 42 процента са се случили сутринта, 55 процента от регистрираните удавяния са били на 3 метра от плажа, а 90 процента - на разстояние от 10 метра.
Гръцките медии в анализ на миналия период споменават, че проблемът е и в това, че на гръцките плажове няма достатъчно спасители и в някои случаи удавянията са могли да бъдат избегнати, ако е имало такива. Само вчера трима души се удавиха в Гърция в хотелски басейни на гръцките острови Родос и Крит. И в двата случая е нямало спасители.