София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Група от 30 души с ало измами за милиони на година

Измамите са осъществявани в България

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На 18.04.2019г. е проведена съвместна операция с кодово име “RING-RING”, между румънската и българската полиция, за неутрализиране на организирана престъпна група, която извършва телефонни измами, като жертвите са в България. Действията са проведени едновременно на територията на България и Румъния.  По време на реализацията, на територията на двете държави са задържани общо 30 лица, претърсени са множество адреси, иззети са стотици ваучери, телефони, „сим” карти , на български и румънски оператори, с които са извършвани измамите.
Това стана ясно след извънреден брифинг, в който взеха участие и премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Измамниците са наемали места за пребиваване в Румъния и са закупували румънски „сим” карти, за извършване на престъпленията, с цел да затруднят максимално българската полиция.
По оценка на работещите по случая, за последната година, реализираната печалба на тази престъпна група възлиза на около 2 млн. лева, като само две от измамите са били за близо около 1 млн. лева.
Операцията е осъществена със съдействието на Евроджъст и Центъра за Правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), по известен като Балканския Европол.

Възрастно семейство от София е продало имот и е давало пари в продължение на една година. 

От началото на годината имотната вреда е над 2 млн. лева. 

Благодаря на румънските колеги. Самият факт, че вчера няма никакви опити за ало-измами, говори достатъчно, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев.
Бойко Борисов благодари на медиите за съдействието и затова, че дават гласност на този проблем. 
През последните няколко месеца работим много активно с румънските колеги. Продължаваме на пълни обороти, добави той.