Гледай
на живо

Гърция е на второ място в класацията по военни разходи в НАТО

Надхвърля двата процента годишни разходи за отбрана, валидни за членовете на НАТО

Гърция е на второ място в класацията по военни разходи в НАТО Въпреки големите съкращения на разходи в държавния бюджет, направени през последните години, Гърция ... thumbnail text

Въпреки големите съкращения на разходи в държавния бюджет, направени през последните години, Гърция е на второ място по военни разходи в НАТО, а САЩ заемат първа позиция.

Гърция е една от петте членки на ЕС, която надхвърля двата процента годишни разходи за отбрана, валидни за членовете на НАТО. Според в. "Катимерини" тези данни за военните разходи на страните от НАТО, изнесени от електронно издание, са били публикувани непосредствено преди срещата на алианса във Варшава. Според някои, това може да се тълкува като опит за натиск върху правителствата, изоставащи в голяма степен при реализацията на заложената годишна цел от 2 процента.

От данните се вижда, че от 2009 г. до 2014 г. военните разходи на Гърция са намалявали; забелязва се и спад на брутният вътрешен продукт. За 2015 г. и 2016 г. разходите са нараснали на около 4.15 млрд. евро.