София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЪРЦИЯ ГОРИ: Десетки убити и стотици ранени

Над 600 огнеборци гасят огнената стихия

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Гърция е засегната от най-тежките пожари от 2007 година насам.

Най-малко 50 души са загинали, а над 100 са били ранени и откарани в болници. Много от пострадалите са в тежко състояние, съобщава говорителят на правителството. Четирима от загиналите са се удавили, другите са погълнати от огъня. Сред жертвите има и 6-месечно бебе, което е починало от задушаване. 

26 от жертвите са открити край селото Мати. Спасителите описват сцената като трагична, тъй като жертвите са открити плътно сгушени един в друг на склон на около 30 метра от плажа.

Припомняме, че от вчера голям пожар избухна в горска площ в район Кинета, Атика, Гърция. А втори пожар пък гори в района на Метохи, близо до гр. Ханя на остров Крит.

Премиерът Алексис Ципрас отложи кратко посещение в Босна заради кризата. „Ние ще направим всичко възможно за човека, за да контролираме пожара. Загрижен съм за едновременните огнища – както на изток, така и на запад от Атика“, каза Ципрас.

По думите му 600 пожарникари с 300 превозни средства работят в гасенето на огромните огнени стихии. В борбата с бедствието са се включили и въоръжените сили на страната.

Регионалните гръцки власти обявиха извънредно положение в източната и западната част на по-голямата част на Атина, тъй като пожарите, разпалвани от ветровете, се развиха през борови гори и морски градове.

Предоставени са автобуси, камиони с вода и машини, за да се помогне за борба с пожарите.

Властите също разследват съобщения, че до 10 туристи са изчезнали, след като се качили на лодка, за да избягат от огъня.

Гърция поиска от ЕС помощ и каза, че Кипър е предложил пожарникари, които да им помогнат да се справят с пламъците. Испания е отказала да им предостави въздухоплавателни средства, способни да изхвърлят вода върху пламъците.

Не е ясно колко хора са били принудени да се евакуират.

Кметът на Рафина, Вангелис Бурнуш, каза, че смята, че са изгорени стотици домове. Унищожени са над 500 къщи и над 200 автомобила. 

Гръцките власти призоваха жителите на крайбрежен район на запад от Атина да изоставят своите жилища.

Затворен за движение е пътният участък Атина - Коринт, от 39-ти до 57-ми км. Забранено е преминаването и по стария път Атина - Коринт. Железопътният транспорт в района е спрян.

Причината за пожара понастоящем е неизвестна.

До момента в посолството ни в Гърция няма постъпила информация за засегнати или бедстващи български граждани вследствие на пожара.

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев разговаря с временно управляващия българското посолство в Атина Веселин Иванов във връзка със ситуацията с пожарите, бушуващи на територията на Гърция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По разпореждане на заместник-министъра в дипломатическата ни мисия е сформиран кризисен щаб, който ще бъде на разположение на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в Гърция.

Във връзка с усложнената обстановка, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, пътуващи или пребиваващи в районите на пожарите, да се информират предварително за актуалната ситуация и да избягват засегнатите от огнената стихия места.

"Призоваваме българските граждани да следват стриктно указанията на местните власти, включително и забраната за движение на превозни средства в определени пътни участъци, за да не бъде затруднявана работата на властите по потушаване на пожарите", посочват от МВнР.