София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЪРЦИЯ ГУБИ 50 000 РЕЗЕРВАЦИИ ОТ ЧУЖБИНА

ЗАТВАРЯНЕТО НА БАНКИТЕ СЕ ОТРАЗЯВА НА ТУРИЗМА

9 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Гръцките хотели и туристически компании губят дневно до 50 хиляди резервации от чужбина, съобщи днес за в. "Прото тема" президентът на Асоциацията на гръцките туристически агенции СЕТЕ Андреас Андреадис, цитиран от ТАСС.

Андреадис заяви, че главната причина е неопределеното положение с разплащанията в страната. Това стана след като в понеделник банките бяха затворени. Това положение ще се запази до референдума на 5 юли. Бяха наложени лимити за теглене на пари от банкомат, както и преводите на парични средства в чужбина.
Той посочи че резервациите, които се правят няколко дни преди пътуването съставляват до 20 % от общия брой на резервациите през тази година.
По оценка на СЕТЕ най-големите проблеми на туристическия пазар сега са свързани с недостига на налични средства за покупка на хранителните продукти и другите стоки, необходими за ресторанти и хотели, тъй като част от доставчиците държат на плащанията в брой.
Представители на туристическия бизнес обаче дават противоречиви сведения за отмяната на резервации както от чужденци, така и от гърци. Асоциацията на собственици на хотели на остров Лефкада твърди, че 90 процента от всички отказани резервации са направени от гърци, но откази от чуждестранни гости "на практика няма". Това потвърждава и асоциацията на хотелите на остров Кефалония, според която в момента на острова няма нито една отменена резервация от чужденци. Същевременно асоциацията на хотелите на остров Корфу заявява, че резервациите от чужденци "фактически са замразени".