София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гърция иска промяна в конституцията на Македония

Премиерът Ципрас се срещна с депутатите от СИРИЗА

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че за решаване на спора за името между Гърция и Македония е необходима промяна в конституцията на бившата югославска република.

Ципрас се срещна с депутатите от парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА, чийто лидер е той, в опит да получи подкрепа за преговорите, които в крайна сметка трябва да доведат до приемливо и за двете страни име и да отворят пътя на Скопие към ЕС и НАТО.

Премиерът посочи, че Гърция още при обявяването на независимостта на Македония е приела наименованието Бивша югославска република Македония, така че ако сега се стигне до име, което съдържа Македония, но е с определение, например Северна, както се предлага, Атина няма да е направила отстъпки.

„Преговорите няма да са лесни, но няма друг начин, освен да се продължат, за да се намери взаимноприемливо решение без отстъпки и заобикалки“, каза още Ципрас пред депутатите.