София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА ПОИСКА € 24 МЛРД

НОВОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ЧАСТИЧНО ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ НА ДЪЛГА

9 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Подготвяното ново споразумение на Гърция с международните кредитори ще доведе до частично преструктуриране на гръцкия дълг, заяви министърът на икономиката Йоргос Статакис.

В интервю за гръцки вестник Статакис каза, че споразумението предвижда по-леки корекции в бюджета, в сравнение с предходните години, и допълнителен финансов пакет от 35 милиарда евро за целите на икономическото развитие. Според министъра, споразумението включва нов дългосрочен кредит от Европейския стабилизационен механизъм със срок на погасяване 30 години. С него ще бъде заменено краткосрочното кредитиране от МВФ и ЕЦБ.
Припомняме, че вчера стана ясно, че южната ни съседка може да посика
€24 млрд. като помощ в рамките на първия транш от международните кредитори. Сумата ще се използва за рекапитализация на банките и за погасяване на дълговете пред ЕЦБ.
Рекапитализацията на гръцките банки се планира да завърши до края на 2015 г. Гуверньорът на гръцката национална банка Яннис Стурнарас вече е обсъдил конкретен план как това да стане. От миналия ноември от банките бяха изтеглени близо €48 млрд.

В момента А тина е в процес на преговори с Европейската комисия и МВФ за помощ от 86 милиарда евро. Този пакет може да стане третия от помощта, отпусната след 2010 г.