Гледай
на живо

Гърция отложи за днес историческия вот за Македония

Хиляди протестираха тази нощ в южната ни съседка

Гърция отложи за днес историческия вот за Македония Гръцкият парламента отложи за днес гласуването на Преспанското споразумение, което ще промени името ... thumbnail text

Гръцкият парламента отложи за днес гласуването на Преспанското споразумение, което ще промени името на Македония, заради многохилядните протести в Гърция. Близо 230 депутати от общо 300 искат да изразят мнението си преди историческия вот. Гласуването вероятно ще се проведе днес около 14.30 часа.  Очаква се договорът да бъде ратифициран с минимално мнозинство, тъй като се ползва със слаба политическа, а и обществена подкрепа в южната ни съседка.

Хиляди хора демонстрираха снощи в главните градове на Гърция и на северната граница на страната срещу  сделка за решаване на десетилетния спор за името с Македония, която ще даде път на балканската страна към НАТО и ЕС.

Полицията съобщи, че повече от 2 000 протестиращи са се събрали пред парламента в Атина в четвъртък.  Наложило се е властите да изстрелят сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат група, която се опитала да счупи кордон пред парламента по време на протеста. 60 - 70 души са били задържани по подозрение в планиране на актове на насилие, съобщи „Вашингтон поуст“.

По-рано през деня фермери от Серес, които също са против споразумението от Преспа, се опитаха да блокират границата с България, но не успяха.

Социологическите проучвания показват, че повечето гърци се противопоставят на термина "Македония", използван в споразумението. Гръцкото население се опасява, че употребата на думата Македония може да доведе до териториални претенции за едноименната северна провинция на Гърция и за присвояване на гръцкото културно наследство, обвинения, които Македония отрича.