София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ГЪРЦИЯ ОТНОВО НЕ СЕ СПОРАЗУМЯ С ЕВРОГРУПАТА

ПРЕГОВОРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ И ДНЕС

9 годиниПолитика 24 Боряна Райчева

Поредицата от провали в преговорите за Гърция продължава. След 7-часова среща, късно снощи финансовите министри от еврозоната прекратиха дискусията, която беше посветена на гръцката криза, предадоха световните агенции. Днес Атина продължава преговорите с кредиторите.

Лидерът Йерун Дейселблум заяви, че до споразумение не се е стигнало, но работата им продължава и днес от 14ч. българско време. Алексис Ципрас и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са разговаряли и през нощта в сряда.
Вчера министрите на финансите са обвинили Гърция, че отказва да направи компромис, въпреки изтичането на крайния срок, след който страната може да стигне до фалит, съобщи агенция Ройтерс.
Припомняме, че до 30.06 (вторник) Атина трябва да погаси дълга си от 1,6 милиарда евро пред МВФ. В противен случай държавата ще изпадне в неплатежоспособност.
Междувременно гръцкият парламент прие закон, който позволява на децата на имигрантите в страната, които са родени и израснали там, да получат гръцка националност. Младежите, които са завършили колеж или университет и живеят в Гърция, също ще имат право на гръцка националност.
Проектът на този закон беше внесен от втория министър за миграционната политика на държавата Тасия Христодулопулу и за него са гласували радикалната левица СИРИЗА и социалистите от ПАСОК.
Срещу проекта се обявиха против консерваторите от Нова демокрация, крайна десница Златната зора и малката партия Независими гърци.
След този вот за официалното приемане на проекта на закона отделните членове на нормативния акт ще бъдат дискутирани и гласувани един по един.