Гледай
на живо
Vox Populi

Гърция пусна „дракона“ в Европа

Китай инвестира 600 млн. евро в пристанището Пирея

Гърция отвори широко вратите на Европа за китайските инвестиции. Това е изводът на анализатори след знаковата визита на президента Си Цзинпин в Атина, по време на която бяха подписани 16 двустранни споразумения. Под критичния поглед на ЕС, Атина отново избра да застане на страната на Китай – това е изводът на Келси Бродерик от базираната във Вашингтон организация „Eurasia“.
„Когато Европа загърби Атина, Пекин ни подаде ръка“, е мнението на гръцките анализатори, визирайки времето, когато европейските инвеститори определяха страната като „токсична“ заради дълговата криза и огромните ѝ последици върху икономиката. Тогава Китай вместо риск, видя възможност и се възползва от нея.
600 млн. евро ще инвестира Китай за модернизацията на пристанището Пирея. За сравнение – заемът, който получи Гърция от Европейската инвестиционна банка бе в размер на 140 милиона евро.
За разлика от останалите анализатори, Келси Бродерик вижда пряка връзка между търговската война по оста Вашингтон-Пекин-Брюксел.
Икономистът д-р Йенс Бастиан нарече тази инвестиция „главата на дракона“, която прокарва новия Път на коприната от Китай през Европа“.