София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Гърция с отпор на Турция, която търси газ край Кипър

Анкара вкарва втори сондажен кораб в кипърските води

5 годиниИнциденти 7 Боряна Райчева

Анкара продължава да провокира властите в Никозия и Атина с действията си в Средиземно море.

Турция и правителството на гръцките киприоти са в спор за юрисдикция за проучванията на нефт и газ край о. Кипър.

„Турция пуска в експлоатация втори сондажен кораб, който ще започне сондиране край бреговете на Кипър в началото на юли“, обяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

Анкара вече има кораб в региона „Фатих“. „Вторият ни кораб е на път да бъде готов. Ще изпратим „Явуз“ в четвъртък“, каза министърът.

Същевременно премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпрати съобщение до Анкара след приключването на извънредното заседание на Съвета за отбрана и външни работи (СОВР).

„Който наруши суверенните права на Гърция, който наруши суверенните права на Кипър, страна-членка на ЕС, който наруши международното право в региона, трябва да знае, че ще има последствия“, каза той.

Според него действията на Турция са в Изключителната икономическа зона на Кипър: „Те са индикация не за сила, а за слабост“.

В телефонен разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис те са oбсъдили стъпките, които ще последват в контекста на ЕС.

„Съгласихме се да се координираме за срещата на върха на ЕС следващата седмица, където да вземем необходимите решения, дори налагане на санкции срещу Турция, ако се потвърди, че е започнала сондажи в икономическата зона на Кипър“.