Гледай
на живо

Гърция: Турция застрашава сигурността в Кипър

Гръцкото правителство осъди действията на източната си съседка

Гърция: Турция застрашава сигурността в Кипър Новото гръцко правителство осъди остро действията на Турция, по отношение на Кипър. Гръцката позиция... thumbnail text

Новото гръцко правителство осъди остро действията на Турция, по отношение на Кипър. Гръцката позиция е основана на конфликта, който пораждат  турските сондажи за нефт и газ, в района на Кипър.

Намесата на Турция е определяна от гърците като излагане на риск на сигурността на Средиземноморието. До тази ситуация се стигна, след като Кипър установи находища на нефт и газ, в близост до територията си в Средиземно море, но срещна трудности да ги проучва и разработва, в лицето на Турция, която предявява претенции към част от ресурсите.

Гръцкият министър на външните работи Никос Дендияс заяви, че действията на Турция са незаконни и погазват принципите на международното право. Тези действия застрашават сигурността в региона и са напълно осъдими, допълни той пред репортери, по време на срещата си с египетския си колега Самех Шукри.

Откритието на запасите нефт и газ, в района на Кипър, засилиха напрежението между двете етнически групи на острова, като задълбочиха разделението и нанесоха удар по и без това нестабилните дипломатически отношения.