София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЪРЦИЯ ЗАПОЧВА ПРОЦЕС НА ДЕПОРТИРАНЕ НА МИГРАНТИ

ТОВА Е ЧАСТ ОТ СДЕЛКАТА С ТУРЦИЯ

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Процесът по депортиране на мигранти от Гърция започва, след като Европейският съюз сключи сделка с Турция.
Вчера първата група от 150 души от Пакистан и Бангладеш бяха придружени от полиция от гръцкия остров Лесбос до столицата Атина. Целта на тази акция е да се покаже на бежанците, че вече няма да могат да преминават нелегално от островите във вътрешността на Европа. Всяко нарушение на сделката ще носи тежки последици за извършителите си.
Според споразумението за всеки върнат в Турция сириец Европейският съюз ще приема по един от южната ни съседка. Така бежанците няма да бъдат жертви на дискриминация, а в същото време Европа няма да бъде изложена на толкова голяма опасност от терористични атаки.
След затварянето на „Балканския маршрут“ повече от 47 хил. мигранти останаха в Гърция. Тяхното регистриране е невъзможно за южната страна, затова Европейският съюз предприе мерки по разселването им.
Междувременно в последните дни много от тях протестираха с искания за по-добри условия за живот в лагерите, в които са временно настанени.