София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хайко Маас: НАТО е жив - от главата до петите

"Германската външна политика иска да се противопостави на деструкцията"

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Германският външен министър Хайко Маас се изказа в подкрепа на НАТО и се дистанцира категорично от геостратегическите разсъждения на френския президент Еманюел Макрон за Алианса, посочва германското издание Das Handelsblatt.

Маас влезе в дебат с изненадваща яснота относно диагнозата на Макрон за „мозъчната смърт“ на НАТО, изказвайки се при откриването на Берлинския форум на Фондация „Кьорбер“, уточнява авторът на статията Мориц Кох.

Маас разкритикува появата на дебат във външната политика и похвали „тихата дипломация" на държави като Норвегия. По този начин той демонстрира контраст с Макрон, но това не му беше достатъчно – той предупреди срещу „токсичните“ дискусии за НАТО и поясни: „Германската външна политика не е разрушителна, тъкмо обратното. Тя иска да се противопостави на деструкцията".

„НАТО е основен за нашата сигурност ", подчерта германският външен министър. „Не можем да се интересуваме от разделянето на европейската и американската сигурност, би било изключително опасно“, категоричен бе той.Маас определи НАТО като „добре установена многостранност“. След това първият дипломат на Берлин даде своя собствена диагноза: „НАТО е жив - и от главата до петите".