София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хакер открадна около три хиляди фотографии на британското кралско семейство

Исканата сума за фотографиите е 50 млн. лири

7 годиниКрими 14 Боряна Райчева

Около 3000 снимки на британското кралско семейство са били пуснати за продажба в интернет, след като неизвестен хакер е пробил iCloud акаунта на Пипа Мидълтън, сестрата на херцогинята на Кеймбридж Кейт, информира Daily Mail.
Откраднатите снимки, както отбелязва изданието, са обявени за продажба на цена от 50 милиона £ ($ 65 000). Неизвестният дилър на фотографии е осъществил контакт с водещите британски издания, по-специално, с таблоидите, които традиционно имат интерес към ексклузивни снимки на представители на кралското семейство.
Фотографиите, откраднати от услугата за данни в Apple Store, показвали херцогинята на Кеймбридж Кейт и наследниците на британския престол принц Джордж и принцеса Шарлот. Тъй като изображенията са заснети с камерата на телефона на Пипа те показват и много моменти от социални събития, в които тя участва.
Незаконно добития материал хакерът планира да продаде в Съединените щати, тъй като във Великобритания от 1998 година действа Закон за конфиденциалност, който забранява разпространяването на интимна информация без съгласието на собственика й. Хакерът е обявил, че няма намерение дълго време да пази "богатата информация и снимките”. Той е заявил за съществуването и на план "Б", според който ще върне данните на Пипа, ако му бъде изплатена исканата сума.
От Скотланд Ярд потвърдиха за интернет взлома и информираха, че инцидентът е в етап на разследване.