Гледай
на живо

Хакери можели да ни следят през WhatsApp

Шпионската програма е на профилирана израелска фирма

Хакери можели да ни следят през WhatsApp Сериозен пропуск в сигурността на чат приложението WhatsApp е позволявал на хакери да следят потреби... thumbnail text

Сериозен пропуск в сигурността на чат приложението WhatsApp е позволявал на хакери да следят потребители, съобщава Би Би Си. Този пробив е позволявал да се инсталира вредоносна програма за следене.

За това признаха от Facebook, Inc., която е собственик на популярното мобилно приложение. WhatsApp e открила „пробойната“ в системата си за сигурност преди 10 дни. След което е информирала американските спецслужби. 

Атаките се провеждали по един начин: на юзъра са му прозвънявали по WhatsApp. Дори „жертвата“ да не е приемала гласовото обаждане, на смартфона й автоматично се „закачала“ вредоносната програма.

С тази програма се проследявали предвижванията на собственици на телефони. За целта се използвали дистанционно микрофона и камерата.

“Информацията за тези обаждания пък изобщо е изчезвала от устройствата“, пише вестник „Файненшъл таймс“.
Изданието твърди, че шпионската програма е разработена от израелската фирма NSO Group.

Според „Файненшъл таймс“ тази фирма я наричат „търговец с кибероръжия“. Известна е с продажбата на подобни програми на специални служби от страните в Близкия изток.