София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хакери можели да ни следят през WhatsApp

Шпионската програма е на профилирана израелска фирма

пропускане
5 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Сериозен пропуск в сигурността на чат приложението WhatsApp е позволявал на хакери да следят потребители, съобщава Би Би Си. Този пробив е позволявал да се инсталира вредоносна програма за следене.

За това признаха от Facebook, Inc., която е собственик на популярното мобилно приложение. WhatsApp e открила „пробойната“ в системата си за сигурност преди 10 дни. След което е информирала американските спецслужби. 

Атаките се провеждали по един начин: на юзъра са му прозвънявали по WhatsApp. Дори „жертвата“ да не е приемала гласовото обаждане, на смартфона й автоматично се „закачала“ вредоносната програма.

С тази програма се проследявали предвижванията на собственици на телефони. За целта се използвали дистанционно микрофона и камерата.

“Информацията за тези обаждания пък изобщо е изчезвала от устройствата“, пише вестник „Файненшъл таймс“.
Изданието твърди, че шпионската програма е разработена от израелската фирма NSO Group.

Според „Файненшъл таймс“ тази фирма я наричат „търговец с кибероръжия“. Известна е с продажбата на подобни програми на специални служби от страните в Близкия изток.