София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хартиеното гласуване се заменя с машинно след местните избори

3000 избирателни секции с машини на евроизборите

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Хартиеното гласуване да бъде заменено с машинно на вота след местните избори през 2019 г., това решиха депутатите от Правната комисия към Народното събрание на извънредно заседание днес.

Държавата ще осигури гласуване с машини в най-малко 3000 избирателни секции на предстоящите избори за Европейски парламент. Това стана ясно на извънредното заседание на парламентарната Комисия по правни въпроси. На него се преразглеждат на второ четене някои от текстовете в Изборния кодекс.

Съгласно новите предложения пък на местните избори ще има машинно гласуване в 6000 секции. Новите текстове предвиждат въвеждане на пълно машинно гласуване във всички такива, но има и някои ограичения.

В секции с под 300 избиратели няма да има възможност за машинно гласуване. Ощетени ще са и хората, подаващи вота си в секциите на плавателни съдове под българско знаме и в секциите, разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за социални услуги. В секциите в чужбина също няма да има машини.

В началото на заседанието думата взе депутатът от левицата Крум Зарков.
„Самият факт за свикване на извънредно заседание на Правната комисия показва, че нашите критики към работата ѝ снощи са били удачни“, посочи той.

„След като ще поставим на ново обсъждане въпросите на избирателните списъци, на машините, на социологическите проучвания, аз предлагам да преразгледаме и други важни въпроси, например преференциалното гласуване и начина на обжалване на решенията“, настоя социалистът.

Предложението на опозицията не бе прието от мнозинството в комисията. Това стана и конкретният повод от БСП да напуснат заседанието.