София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хасан Адемов: Няма конфликт на интереси с ТЕЛК-овете в Пазарджик

"Нужна е промяна в закона"

4 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Няма конфликт на интереси на членовете на ТЕЛК-комисията в Пазарджик при издаване на решения на председателите си и директора на болницата. Това заяви Хасан Адемов, председател на социалната комисия в парламента и бивш министър на здравеопазването във връзка с отстраняването на директора на болницата в Пазарджик заради злоупотреби с ТЕЛК-ове.

Според Адемов има 4 хипотези, които позволяват на лекарите в тези комисии да си направят отвод. Те обаче не касаят други членове или председател.

Председателят на социалната комисия обясни още, че в България работят 74 ТЕЛК-ове, които са към държавни и общински болници.

Според него в тези комисии работят хора с призната лекарска специалност и с минимум 5 години стаж. Всеки ТЕЛК има председател и поне двама членове. Te са в трудово-правни отношения с директора на лечебното заведение, допълни Адемов. 

По думите му единственият начин да бъде прекратена порочната практика по получаване на фалшиви ТЕЛК-ове е да бъде направена промяна в закона за здравеопазването