Гледай
на живо

Хасан Адемов обвини Петър Москов, че е фалирал здравната каса

Бюджетът на НЗОК беше приет на първо четене

Хасан Адемов обвини Петър Москов, че е фалирал здравната каса "Де факто касата е фалирала, затова г-н министър, трябва да си посипете главата с пепел за поведение... thumbnail text

"Де факто касата е фалирала, затова г-н министър, трябва да си посипете главата с пепел за поведението си, защото вместо здрава финансова система в здравеопазването, оставате хаос." Това заяви д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС към министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов по време на приемането на бюджета на здравната каса за следващата година.

"Д-р Москов въведе свръхцентрализацията и свръхрегулацията в здравеопазването и който може да превъзмогне това, ще бъде успешен министър“, каза още Адемов.

 Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2017 бе приет на първо четене. "За" гласуваха 98 от 154 депутати в залата, "против" бяха 51. Срещу бюджета гласуваха БСП, ДПС и АБВ.

Предвидените приходи и трансфери за годината в НЗОК са в размер на 3.5 млрд. лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като прогнозният брой на здравноосигуреното население за страната е около 6.2 млн. души. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигурения лице за 2017 г. остава 60:40.