София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хеликоптер се разби в Киргизстан

Ранени са четирима души

6 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Хеликоптер на силите за въздушна отбрана на Киргизстан се разби по време на спасителна операция в планината Тяншан. Четиримата  души на борда бяха ранени, съобщи РИА Новости. Вертолетът се е опитвал да евакуира алпинисти на восичинна площадка в района на връх Хан-Тенгри.

За да бъдат свалени пострадалите при катастрофата към планината са се насочили спасители, заяви представител на Министерството на извънредните ситуации на републиката.

Хеликоптерът вероятно е свален от силния вятър. Паднал е на лявата си страна.

„Спасителите са изпратени на мястото на произшествието. Според предварителните данни ранените са в задоволително състояние ", отбеляза отделът. Министерството на извънредните ситуации обясни, че при високопланинските условия комуникацията с пострадалите е ограничена.

Според предварителните данни военни пилоти и спасители са били на борда на военния хеликоптер.

Евакуацията на алпинисти на висока надморска височина изисква киргизки пилоти с най-високи професионални стандарти и обучение. Преди две години, по време на спасяването на руски алпинист до връх Хан Тенгри, при надморска височина от 5000 метра, по време на кацане се разби друг военен хеликоптер от Киргизстан.

В началото на юли, представителят на Киргизстанската асоциация на туроператори Елена Калашникова съобщи, че около 5000 алпинистки маршрути резервирани за 2018 година могат да бъдат отменени поради липса на държавни спасителни хеликоптери. Туроператорите използват хеликоптери, които принадлежат на Генералния щаб.