София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди израелци излязоха на протест срещу Нетаняху

Премиерът нарече разследванията "политически лов на вещици"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В събота вечерта в Тел Авив бяха проведени масови протести срещу предоставянето на имунитет на израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщава Ройтерс.
Протестиращите са възмутени от факта, че Нетаняху се е опитал да използва законодателни мерки, за да си осигури имунитета и по този начин да избегне обвиненията в корупция. Опонентите на премиера се опасяват, че той ще намали правомощията на Върховния съд на страната, за да не може да го преследва по закон.
Хиляди израелци взеха участие в митингите: организаторите обявиха около 80 хиляди участници, но според фотографа на Ройтерс броят на тези, които са дошли, са около 20 хиляди. Отбелязва се, че в името на масовия митинг се обединяват привърженици на всички опозиционни партии в страната, което е рядък случай за израелската политика.
През февруари тази година, Нетаняху беше обвинен в подкуп, измама и злоупотреба с власт. Премиерът, който не напусна позицията си за пети пореден път, нарече разследванията, започнати срещу него "политически лов на вещици".