София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди кубинци се прощават с Фидел Кастро

Траурната церемония оглави братът на „Ел Команданте“ Раул Кастро

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Около половин милион души се събраха на главния площад във втория по големина кубински град Сантяго да Куба, за да се простят с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90-годишна възраст, предаде ТАСС.

Траурната церемония оглави сегашния кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

"Тук, пред останките на Фидел в героичния град Сантяго де Куба, ние се заричаме да браним родината и социализма", подчерта Раул Кастро. Той благодари на всички, които изразиха съболезнования или произнесоха слова на солидарност с кубинския народ.

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици, сред които президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф. Тук бяха министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

Площадът носи името на героя от освободителната борба на кубинския народ срещу испанското владичество Антонио Масео и бе открит лично от Фидел Кастро през 1991 г. Там се издига 16-метрова бронзова статуя на генерала от освободителната армия, който сякаш призовава народа да се присъедини към въстанието и борбата за свобода и независимост.