Гледай
на живо

Хиляди кубинци се прощават с Фидел Кастро

Траурната церемония оглави братът на „Ел Команданте“ Раул Кастро

Около половин милион души се събраха на главния площад във втория по големина кубински град Сантяго да Куба, за да се простят с бащата на кубинската революция Фидел Кастро, който почина на 90-годишна възраст, предаде ТАСС.

Траурната церемония оглави сегашния кубински лидер, братът и съратник на революционера Раул Кастро. Той произнесе и основната реч, в която оповести желанието на Фидел Кастро да не бъдат кръщавани на негово име площади и улици и да не се издигат паметници в негова чест.

"Тук, пред останките на Фидел в героичния град Сантяго де Куба, ние се заричаме да браним родината и социализма", подчерта Раул Кастро. Той благодари на всички, които изразиха съболезнования или произнесоха слова на солидарност с кубинския народ.

За да отдадат почит на една от най-легендарните личности на ХХ век пристигнаха и редица чуждестранни политици, сред които президентите на Венецуела, Никарагуа и Боливия - Николас Мадуро, Даниел Ортега и Ево Моралес, както и двама бивши бразилски президенти - Лула да Силва и Дилма Русеф. Тук бяха министърът на екологията на Франция, социалистката Сеголен Роаял, както и аржентинската футболна звезда Диего Марадона - близък приятел на покойния кубински лидер.

Площадът носи името на героя от освободителната борба на кубинския народ срещу испанското владичество Антонио Масео и бе открит лично от Фидел Кастро през 1991 г. Там се издига 16-метрова бронзова статуя на генерала от освободителната армия, който сякаш призовава народа да се присъедини към въстанието и борбата за свобода и независимост.