София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди на протест в защита на природата в Брюксел

Искат властите да подпомогнат опазването на околната среда

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Около 100 000 души участват в проява за защита на природата в Брюксел, съобщиха полицията и местни медии. Проявата се проведе под надслов „Поискайте климата” и съвпадна с отриването на 24-ата конференция на ООН за климата в полския град Катовице. Организаторите поясниха, че настояването е властите да осигурят необходимата инфраструктура за опазване на околната среда. Сред тези цели е ограничаване на затоплянето на температурата на въздуха.

Кметът на Брюксел Филип Клоз призова "жълтите жилетки", които протестираха срещу бедността и цените на дизела в петък, да се организират и също да изпъчат представители, за да могат да получат също разрешение за проявите си.

Макар протестите на "жълтите жилетки" и на природозащитниците да изглеждат различно, те имат обща пресечна точка. Гневът на "жълтите жилетки" бе предизвикан от увеличението на цената на дизела в Белгия. Тази мярка бе обяснена с необходимостта от ускорено излизане на дизела от употреба заради нуждата от опазване на околната среда.