Гледай
на живо

Хиляди протестираха в Будапеща

Изразиха недоволството си от новото трудово законодателство

Хиляди протестираха в Будапеща Хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу новото трудово законодателство и промените в съдебната ... thumbnail text

Хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу новото трудово законодателство и промените в съдебната система. От сряда в унгарската столица се провеждат многохилядни протести срещу новите мерки, които трябва да влязат в сила от януари 2019 г. Около 3000 демонстранти се събраха пред парламента, а после блокираха движението по един от мостовете над река Дунав. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите в центъра на Будапеща.

Управляващата дясна популистка партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан вчера прокара и двата закона на фона на протести на опозицията в парламента и на улични протести. Около 3000 демонстранти се събраха днес пред парламента, а после блокираха движението по един от мостовете над река Дунав, скандирайки лозунги срещу ФИДЕС и Орбан.

Протестиращите бяха възмутени най-вече от трудовите регулации, които позволяват на работодателите да изискват от работниците и служителите си до 400 часа извънреден труд годишно. Правозащитни организации пък казват, че новият закон за административните съдилища може да доведат до политическа намеса в работата на правосъдието.

Протестите се състояха, докато Орбан е в Брюксел за среща на върха на Европейския съюз, на която ще бъдат обсъдени въпроси като Брекзита, еврозоната, миграцията и Русия.