София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Хитър Петър пътува из Бесарабия“ ще се казва поредицата от филми на Татяна Станева

Филмът „Място на силата“ ще бъде прожектиран в „ Дом на киното“ на 29.09

5 годиниКултура 1 Боряна Райчева

„Хитър Петър  пътува из Бесарабия“ ще се  казва поредицата от филми, които бесарабската българка Татяна Станева ще създаде. Това каза самата тя в предаването "Делници".

Вече е факт филмът и „Място на силата“. Той ще бъде прожектиран в „ Дом на киното“ на 29.09.2019 (неделя).

Пълнометражният документален филм на бесарабската българка Татяна Станева "Място на силата" дава отговор ако не на всичките, то поне на част на въпросите какво знае България бесарабските българи. Отговорите са болезнено искрени, защото се базират на преживяното. От нея самата, от предците й, от съселяните.

Документалната лента показва уникалността и автентичността на българското село Чушмелий в Украйна, откъдето родом са българския учен Димитър Агура и ген.Георги Агура. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик(основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци), зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, но и да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи; да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии и гладомора, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави.