София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хлябът и лекарствата няма да са с по-ниско ДДС

Затова се споразумяха държавата, бизнесът и синдикатите

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Цената на хляба и лекарствата няма да падне, вследствие на намаляване на ДДС за тях, затова се споразумяха държавата, синдикатите и бизнеса. 
 
Опозицията в лицето на БСП настояваше за намаляване на данъка за тези две категории на 5% . Предложението им беше подкрепено единствено от КТ "Подкрепа". Другият синдикат КНСБ обаче каза категорично „не” на 5% ДДС.
 
 
Бизнесът не намери логика в такава идея и поиска обещаната от държавата данъчна стабилност. Според тях по-ниското ДДС ще доведе до около 1 милиард лева загуба за хазната. 
 
От Асоциацията на индустриалния капитал в България заявиха, че диференцирането на ставки води до затруднения при администрирането и увеличаването на данъчните измами.
 
От ДПС пък поискаха да се създаде Фонд за изграждане на детски градини и да се освободят от ДДС книгите и учебниците.Правителството обаче отхвърли и тези идеи.
 
"На един човек му трябват лекарства, на друг храни, на друг дрешки. Необходим е сериозен анализ. Нека да мислим за по-високи доходи. Цените растат навсякъде по света, трудно сме видели да падат.”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.
 
А финансовият министър Владислав Горанов  отсече, че ДДС няма да падне. Според него, ако се намали този данък, със сигурност ще се повиши плоският, който сега е  10 %.