София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Холандският премиер: Румъния не се движи в правилната посока

На 11 декември Европейският парламент прие доклад

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Холандският премиер Марк Рът заяви на срещата на върха на ЕС в Сибиу, че Румъния ще бъде готова за приемане в Шенгенското пространство, "когато започне да съответства на върховенството на закона и демокрацията", добавяйки, че в момента страната не се движи в правилната посока, съобщи местният канал News.ro.
Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви по-рано, че е „поставил въпроса за интеграцията на страната в Шенгенското пространство“ и ще го обсъди с европейските лидери.
"Мога да ви обещая, че скоро, може би не днес, но скоро ще бъдем членове на Шенгенското пространство и Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) ще бъде премахнат", каза Йоханис. Премиерът Данчила не беше поканен на срещата на върха в Сибиу.
На 11 декември Европейският парламент прие доклад, подкрепящ членството на България и Румъния в Шенген, като призова лидерите на ЕС да приемат двете страни възможно най-скоро.