София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хонгконг готви забрана на маските по време на протести

„Насилието унищожава Хонгконг“, заяви градоначалничката Кари Лам

4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Лидерката на Хонгконг Кари Лам нареди на правителството да забрани носенето на маски по време на антиправителствени протести. Това е поредният опит да бъдат потушени продемократичната вълна от протести, които бушуват в града от месец юни насам.

Лам заяви, че забраната ще влезе в сила от събота, 5 октомври.

„Насилието унищожава Хонгконг“, каза Лам. По нейни думи забраната на маските за лица ще бъде „ефективна спирачка“, която ще възпре протестиращите да крият самоличностите си.

Тя подчерта, че в момента в града няма „извънредни мерки за сигурност“. Градоначалникът допълни, че „ако насилието ескалира, ще се наложи да се направи всичко необходимо, за да бъдат потушени протестите“.

По време на изказването й десетки маскирани протестиращи излязоха по улиците на Хонгконг, за да изразят несъгласието си с мерките, които правителството предвижда.

Демонстрантите вдигнаха ръце във въздуха и викаха продемократични лозунги.

Публичният гняв срещу китайското управление в полуавтономния град расте. Сблъсъците между демонстрантите и служителите на реда стават все по-кървави.