София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хора с увреждания излизат на протест

Те искат справедлива реформа

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 Хора с увреждания от цялата страна ще се съберат утре на протест пред Министерски съвет.

„Искаме достъпност до професионално образование, комуникационни услуги и социални услуги, за да се случи интеграцията на хората с увреждания. Второто искане е да се спре нарушаването на правата на хората с увреждания в България. Искаме съдържателни и модерни реформи, а не механични такива“, заяви Веска Събева, председател на Асоциация на родителите на деца с епилепсия.

Основно искане на протеста е предвижданите нормативни промени да не въвеждат медицински стандарти за здравния им статус, които се различават от действащите в държавите в ЕС. Сред исканията на протеста е прецизно разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинска експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката на тяхната работоспособност.

Проучване показва, че бариери са, че 41% от интервюираните разчитат само на инвалидна пенсия; 83,5% получават инвалидна пенсия под линията на бедността; 19% от хората, които не могат да се обслужват сами и на 29% от тези, които го правят, но със затруднения, им се е случвало да им бъде намален процента нетрудоспособност и групата.