София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ХОТЕЛ НА ПЪРВА ЛИНИЯ Е ПРИЧИНАТА ЗА РЕСТАВРАЦИЯТА

ТОВА ОБАЧЕ Е ЗАБРАНЕНО ПО СИЛАТА НА ЗАКОН

9 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

План за изграждането на огромен строеж на първа линия до морето, който обаче заобикаля Закона за устройство на черноморското крайбрежие е основната причина за разрушаването на трагичния хотел „Вероника“ на територията на курортния комплекс. Това заяви главният архитект на град Варна Виктор Бузев в студиото на сутрешния блок "Тази сутрин" по bTV.
По последна информация недостатъчно квалифицираните работници, извършвали ремонтни дейности в срутилия се хотел са извършвали „реконструктивни дейности“. Това показва документацията за извършвания строеж.
Няма конкретно определение за това какво обхваща реконструкцията – какъв процент от сградата да бъде засегнат. За да бъдат подменени конструктивните елементи по сградата, високото тяло трябва да бъде премахнато, по този начин строежа ще отговаря на условията на земетръс, което обаче би означавало премахване и изграждане на ново такова, поясни архитектът в студиото на предаването по БТВ.
Разрешението за реконструкция, издадено и подписано, позволява строежа на висока многоетажна сграда на първа линия в морския курорт, подчерта още той. Но такова строителство не е разрешено от Закона за устройство на черноморското крайбрежие и не е фактически възможно, при евентуално издаване на такова разрешение за събаряне на старата постройка, което може да се случи на практика, води до изграждането на нова такава постройка, каза още той.
За новото строителство на първа линия в курортния комплекс важи Закона за черноморското крайбрежие. Тоест няма как да се случи подобно ново строителство в този очертан обем, а единственият вариант би бил реконструкцията на старата постройка, допълни главният архитект на Варна Бузов по БТВ.
И други нарушения има на територията на злополучния хотел, обясни Бузов. Има изключително подробен план, а при премахването на конструктивните елементи трябва да се използват машини, тоест без жива сила. Нямам представа как е възможно, как се е случило влизането на хора с подръчни средства, подчерта още Виктор Бузов.
Припомняме ви, че собственик на комплекс „Слънчев ден“ и злополучния хотел за реставрация е лидерът на партия БСП в град Пловдив Георги Гергов. Преди 1989 г. комплексът „Слънчев ден” пък е бил част от сградите за лятна почивка на политическия елит у нас. Оказва се, че след политическите промени след 1989 г. сградите част от комплекса са прехвърлени от БКП на името на партия БСП.