София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Хотелите за гуми набират интерес сред българите

Съхранението на гумите е от значение за тяхното качество

6 годиниЛюбопитно 19 Боряна Райчева

В сезона на смяна на гумите се наблюдава засилване на интереса към съхранение на демонтирания сезонен комплект гуми, показват последните данни от проучване за България. Услугата „хотел за гуми“ е изключително популярна в Германия, Румъния, Сърбия, Великобритания, Литва и други европейски държави.

Причина за интерес към нея е, че хората нямат достатъчно място, в което да складират демонтирания комплект или помещенията, с които разполагат са неподходящи. В същото време, ако гумите не се съхраняват правилно, това може да доведе до съществени нарушения в тяхното качество и намаляване на тяхната годност за експлоатация.

Специалистите съветват, че идеалните условия за съхранение на гумите са сухите и хладни места. След като бъдат демонтирани гумите трябва да се измият и изсушат. Един от най-добрите начини за съхранение на гумите е те да бъдат поставени в найлонови торби, които да бъдат плътно затворени с възможно най-много въздух.

Все пак производителите на гуми съветват клиентите си да променят гумите, ако не са били сменени 10 години след датата на производство, като предпазна мярка, дори ако те изглеждат в използваемо състояние и не са се понижили до индикатора за износване на протектора.