София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Христо Бозуков определи протестите на животновъдите като предизборни

Земеделският министър е категоричен, че проблемите се разрешават с разговори

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Земеделският министър Христо Бозуков коментира вчерашните протести на животновъдите. Той ги окачестви като предизборни и заяви, че недоволството е част от кампанията преди вота. По думите му протестиращите са били на среща с него в понеделник. 
„Аз ежедневно се срещам с производители и организации. В понеделник се срещнах със животновъдите, с които говорихме как стоят нещата и вчера те ме изненадаха“ - коментира в интервю за БТВ той.
 
На въпрос дали има спиране на пари по евро програми, Бозуков цитира данни, който показват че при аргоекологията общо средствата са около 150 милиона и 42 на сто или 65 милиона са отделени за защитени видове птици и са изплатни за унищожаване на продукцията на зърнопроизводителите. По негови думи 47,5 милиона са дадени на животновъди за опазване и поддържане на пасища и 23 на сто са за контрол на почвената ерозия.
 
Земеделският министър беше категоричен, че начинът за разрешаване на конфликти е с разговори, а не със стачки и митинги и заяви, че тази година субсидиите ще се изплатят с месец по-рано.